Díszétkezés
Legfontosabb jellemzői:
- elegáns,
- reprezentatív
- ültetett
- felszolgált 4-7 fogásos ételsor és italsor
- nagyobb helyigény 2,5 nm/főtől
A díszétkezés egy protokolláris rendezvénytípus, amely lehet ebéd, de jellemzőbb a vacsora ( gálavacsora). Nagyon elegáns, azonban kötöttebb, mint az állófogadás.
A vendégek általában 8-12 fős körasztaloknál foglalnak helyet gyakran meghatározott ültetési rend szerint. Az asztalokon az alkalomhoz illő terítést virágdísz, ültetőkártya és menükártya egészíti ki.
A menüsor felszolgálása történhet ún. „tükörben”, amikor a felszolgálók egyszerre egymással szemben dolgoznak. Az igényesen tálalt fogások mellé illő minőségi borokkal tesszük teljessé a gasztronómiai élményt.
Az ételsor szervírozását megszakíthatják pohárköszöntők , beszédek illetve a vendégek szórakoztatására szervezett rövidebb műsorok.
A helyszín kiválasztásánál is fontos szempont a helyiség mérete mellett, hogy alkalomhoz méltó legyen.